PES V BUNDE

Home / ZDRAVIE / PES V BUNDE

„Je to pes! Načo ho obliekaš?? V prírode zvieratá predsa nechodia oblečené!“… niečo také počuť od ľudí, keď vidia psa v kabátiku…
Áno, to je pravda, ale naši psi už dávno nie sú vlci, rovnako ako my nebeháme s oštepmi a nelovíme divú zver na večeru.
Väčšina našich mestských psov patrí do kategórie „Pes bytový/posteľný” Keď vonku prší, sneží alebo je naozaj zima, tak chodia oblečení. A je to v poriadku, ak to má svoje opodstatnenie.
Netvrdíme, že každého psa treba obliekať, to v žiadnom prípade! Psy, ktoré držíme celoročne vonku nepotrebujú obliekať, pretože sa prirodzene adaptujú na prostredie a teplotu v akej žijú. Keď sa ochladí, postupne sa im vytvorí hustá podsada, ktorá ich počas chladných dní chráni. A naopak, na jar sa postupne začnú srsti zbavovať, aby mohli v lete lepšie zvládať vysoké teploty. Zmena vonkajšej teploty však nikdy nie je taká prudká, ako v prípade našich „bytových“ psov. Predstavme si situáciu – v zime je v noci teplota výrazne pod nulou, povedzme -5 až -10 ° C. V byte máme minimálne 20°C. To je rozdiel až 30 °! Ráno ideme venčiť a v priebehu pár minút sa má pes adaptovať na tento obrovský teplotný rozdiel. To by sa v prírode bežne nestalo. A preto je v poriadku, ak chceme psom tento teplotný rozdiel pomôcť prekonať a dáme im oblečenie.
Ak vidíte, že sa pes vonku necíti komfortne, nechce sa prechádzať, ťahá sa domov, prípadne sa trasie vždy keď na chvíľlu zastavíte, treba sa zamyslieť, či by neocenil bundičku.
Špeciálnou kategóriou sú šteniatka, psí seniori a choré psy, u ktorých termoregulačné mechanizmy nefungujú správne. Rovnako je to vhodné v prípade malých plemien psov (čivava, maltezák, yorkšír a pod.), ktoré sú nízko nad zemou a nemajú ani dostatočné osrstenie. Tam sú bundy a kabátiky abolútne vhodné a správne.
Psy, ktoré nemajú podsadu (napríklad stavači, chrti, bull plemená a pod.) tiež nie sú pripôsobené na dlhodobý pobyt v zime. Nie je dôvod, prečo by aj „drsný“ pitbull nemohol byť v zime oblečený, ak to situácia vyžaduje.
Nemecký ovčiak, ktorý žije celoročne vonku nepotrebuje obliekať. Stačí, ak má dobre zateplenú búdu, a aj tak ho možno nájdete ležať spokojne na snehu pred ňou. Podobne ako mnohé iné plemená, ktoré majú extrémne hustú srsť a sú predurčené na pobyt v chladnom počasí (husky, bernský salašnícky pes, leonberger a pod.)
Vždy záleží od toho, ako dlho bude pes vonku, za akých okolností a aký je jeho zdravotný stav. Je úplne v poriadku ak oblečiete border kóliu lebo bude čakať v zime bez možnosti voľného pohybu a zároveň aj to, ak venčíte vyžlu bez bundy, ak bude mať pohyb.
Dôležité je však aj to, či dávame psovi funkčné oblečenie alebo len nejakú módnu záležitosť, ktorá nemá žiadny význam. Napríklad pletený svetrík, riflovú bundičku, štýlové tričko a podobne..
Oblečenie pre psy by malo spĺňať určité kritéria. Čo sa týka materiálu, ideálne ak je z nepremokavej látky, čo nesaje vodu a dokáže udržat teplo. V prípade strihu je dôležité, aby oblečenie zakrývalo celý hrudník a velké svalové skupiny na hrudných aj panvových končatinách. Bundičky s kapucňou a kožušinkou, koré končia v polovici chrbta a k zadným nohám ani nesiahajú, sú tak trocha zbytočné a asi viac módne ako funkčné.
Je pravda, že kvalitné funkčné oblečenie pre psov nie je najlacnejšie, veľakrát vás kabátik pre psa bude stáť rovnako ako Vaša zimná bunda.. ? Ale oplatí sa zainvestovať a bude vašim psom slúžiť niekoľko rokov!
A ešte na záver – z pohľadu majiteľa je pršiplášť pre psa skvelým pomocníkom v zlom počasí, už len preto, že pes nenosí do bytu toľko špiny a po prechádzke ho netreba utierať a sušiť! ?