STAROSTLIVOSŤ O PSIEHO PACIENTA

Home / ZDRAVIE / STAROSTLIVOSŤ O PSIEHO PACIENTA

Nikto z nás nechce počuť, že jeho pes má dyspláziu, roztrhnutý väz v kolene alebo napríklad spondylózu. Bohužiaľ sú tieto ochorenia a poškodenia pohybového aparátu pomerne časté. A je jedno či máme doma psa športovca alebo spoločníka na gauč.

Keď sa majitelia dozvedia takúto správu, veľakrát začnú psov rozmaznávať alebo ľutovať. Nakúpia im nové hračky, pelechy, oblečky a v najhoršom prípade im “doprajú” viac jedla a pamlskov. Obmedzia im prechádzky a aktivity, na ktoré boli zvyknutí a celkovo ich možno nechajú viac odpočívať a lenošiť. Aby ich “šetrili”.

Psi s problémom pohybového aparátu, či už ortopedickí alebo neurologickí pacienti, rozhodne potrebujú odlišný prístup ako zdraví psi. Bohužiaľ, sa ale častokrát mýlime v tom, čo potrebujú naozaj. Niekedy im dávame to čo netreba a to podstatné nám uniká… Ku každému psíkovi pristupujeme individuálne podľa stavu a závažnosti ochorenia, ale vo všeobecnosti je pre nich nevyhnutné vhodné prostredie, v ktorom sa pohybujú, ideálna telesná hmotnosť a zdravý pohyb a cvičenie.

PROSTREDIE

Je dôležité, aby sa mohli doma psi pohybovať po bezpečnom a nešmykľavom povrchu, po ktorom môžu chodiť s istotou. Predstavte si, že by ste mali operovanú chrbticu alebo boľavé koleno a museli by ste chodiť po ľade. Tak podobne sa môžu cítiť chorí psi keď chodia po plávajúcej podlahe. Nešmykľavý povrch je nevyhnutný pre bezpečný pohyb a správnu chôdzu.
Chôdza po schodoch je taktiež veľakrát problém. V prípade, že nie je možnosť použiť výťah, dá sa psovi pomôcť napríklad špeciálnym postrojom, ktorý mu vytvorí oporu a odľahčí čiastočne končatiny. Ideálne však je, ak vieme schody úplne vynechať. Taktiež nenechajme psa skákať do auta a z auta.
Pelech, v ktorom pes spáva, by mal byť nízky a nie príliš mäkký, aby nemal problém z neho vstať. V prípade, že je zvyknutý chodiť na sedačku a do postele, musíme vyriešiť, ako zabrániť skokom a minimalizovať riziko ďalšieho úrazu.
Celkovo je vhodné prispôsobiť domáce prostredie pre chorého psa tak, aby sme mu uľahčili život. Je to totiž naša zodpovednosť, pes to sám urobiť nemôže. Ak potrebujete poradiť ako na to, neváhajte sa na nás obrátiť! 🙂


IDEÁLNA TELESNÁ HMOTNOSŤ

V prípade ortopedických ochorení, je extrémne dôležité, aby psi netrpeli nadváhou. V takom prípade si totiž spôsobujú ešte väčšiu bolesť. Každé kilo navyše môže byť pre psa veľká záťaž na kĺby. Záleží samozrejme od plemena. Pri nemeckom ovčiakovi nemusí byť 1 kilogram navyše až taký problém, ale pri malom psíkovi môže byť aj 500 gramov navyše veľký problém. Ak ste psovi obmedzili z dôvodu ochorenia športové a pohybové aktivity, nemôže dostávať toľko krmiva, ako predtým. Je teda potrebné prispôsobiť kŕmnu dávku aktuálnej situácii. Nadváha a obezita nie sú len estetickou záležitosťou, je to obrovský zdravotný problém. Na túto tému máme na našom webe článok s názvom Psíky nechcú byť tučné!


VHODNÝ POHYB A CVIČENIE

To že má psík problém s pohybovým aparátom neznamená, že by sa nemal už vôbec hýbať. Naopak je veľmi dôležité, aby mal vhodnú záťaž a udržiaval si tým svoje svaly a kĺby v dobrej kondícii. Napríklad psy s dyspláziou bedrových kĺbov by mali robiť špeciálne cvičenia zamerané na posilnenie zadných nôh, aby tým poškodené kĺby odľahčili. Dôležité je však vedieť, ktoré cvičenia sú vhodné a ktoré naopak môžu psovi ešte viac ublížiť. Na to je potrebná konzultácia s fyzioterapeutom, ktorý vám ukáže ako správne cvičiť a povie vám aj o ďalších možnostiach rehabilitácie. Okrem cvičení viete využiť aj možnosti fyzikálnej terapie, ako je terapia laserom či hydroterapia.
Niekedy sa s dobrým úmyslom snažíme psovi pomôcť a nakúpime množstvo doplnkov výživy. Nemá ale zmysel dávať psovi kĺbnu výživu a zároveň mu dovoliť robiť nevhodné aktivity doma či vonku. Napríklad hádzanie loptičky ako forma aktivity je (nielen) v tomto prípade absolútne nevhodná. Samotné doplnky sú vhodné ako podporná terapia, netreba to s nimi však preháňať.
Naučme sa radšej od fyzioterapeuta, ako so svojím psom pracovať a cvičiť. Sú veci, ktoré môže robiť len profesionálny terapeut, ale množstvo cvičení zvládneme aj sami doma. Je to ideálne strávený čas, kedy sa psíkovi venujeme a zároveň mu tým pomáhame! 🙂

Ak ste majiteľom psíka, ktorý má ortopedickú alebo neurologickú diagnózou a chceli by ste vedieť čo všetko môžete pre psa urobiť v rámci bežného života a v rámci rehabilitácie, neváhajte nás kontaktovať. Na túto tému robíme telefonické alebo online konzultácie, kde Vám vysvetlíme, čo všetko môžete pre svojho psa spraviť sami doma, akým smerom sa vybrať v rámci rehabilitácie a celkovo ako mu pomôcť lepšie žiť! 🙂
Želáme Vašim psíkom veľa zdravia a radosti zo života!

Mgr. Nina Koleničová
fyzioterapeut