LASER – zázračne liečivé svetlo

Home / ZDRAVIE / LASER – zázračne liečivé svetlo

Možno vás pri slove laser napadne odstránenie tetovania či vrások, možno laserová šou ? V humánnej medicíne sa však laser využíva na terapeutické účely už od 70-tych rokov minulého storočia. Posledných 15 rokov sa začal využívať aj vo veterinárnej medicíne na hojenie poškodených tkanív a štruktúr u malých, veľkých aj exotických zvierat.

Laser patrí rovnako ako elektroliečba alebo magnetoterapia medzi fyzikálne procedúry, s ktorými sa bežne stretnete v rámci rehabilitácie ľudí. A to najmä pre jeho protizápalový, antiedematický, analgetický a biostimulačný účinok. Pôsobí na bunkovej a tkanivovej úrovni, zlepšuje prekrvenie a tým urýchľuje hojenie poškodených štruktúr.
V DOGfit pracujeme s inovatívnou terapiou MLS laser therapy. MLS (multiwave locked system) terapia využíva prelomovú technológiu a v súčasnosti sa považuje za najpokročilejší systém laserovej terapie.

Najväčšie výhody MLS laseru:
– Rýchla úľava od bolesti
– Silný protizápalový účinok
– Urýchlenie procesu regenerácie tkaniva
– Rýchlejšie hojenie rán a vstrebávanie opuchu
– Možnosť pôsobiť na konkrétne body – úpony šliach, trigger pointy a pod.
– Žiadne negatívne vedľajšie účinky

MLS laser produkuje svetlo v 2 vlnových dĺžkach, aby preniklo do správnej hĺbky v postihnutej oblasti tela. Vlnová dĺžka 808 nm má najmä protizápalový a antiedematický účinok. Vlnová dĺžka 905 nm pôsobí analgeticky, čiže proti bolesti. Kombináciou dvoch vlnových dĺžok dosiahneme synergiu účinku, ktorá vyvolá výraznejší liečebný efekt, než aké môžu dosiahnuť jednotlivo. Zároveň je v porovnaní s klasickými vysokovýkonnými lasermi bezpečný, pretože nehrozí tepelné poškodenie tkanív. Práve táto jedinečná kombinácia vlnových dĺžok a synchronizácia kontinuálnych a pulzných emisií odlišujú MLS od ostatných laserov IV. generácie a robia z neho inovatívnu a jedinečnú liečebnú metódu.

MLS terapia má schopnosť významne skrátiť čas hojenia akútnych stavov a výrazne zlepšiť kvalitu života pacientov trpiacich chronickými ochoreniami a bolesťami.
Využitie MLS laseru:
– Kĺby: úrazy, degeneratívne ochorenia, osteoartritída
– Svaly: natiahnutie, preťaženie, trigger pointy, úrazy, kontraktúry
– Šľachy a väzy: čiastočné natrhnutia, tendinitídy
– Chrbtica: ochorenia medzistavcových platničiek
– Manažment pooperačnej bolesti
– Akútne a chronické bolestivé stavy
– Opuch
– Otvorené rany
– Lick granulóm
– Popáleniny
– Hot spoty
– Perianálna fistula
– Dermatitída, pyodermitída
– Gingivitída, stomatitída

Účinky MLS laserovej terapie môžu byť viditeľné okamžite po prvých aplikáciách, ale odporúčame absolvovať viacero sedení. Počet odporúčaných aplikácií závisí od toho, či je stav pacienta akútny alebo chronický a od závažnosti príznakov konkrétneho stavu. V prípade akútnych stavov je to 5 až 6 aplikácii, v prípade chronických stavov 7 až 12 aplikácii. Trvanie jednej aplikácie je zväčša menej ako 10 minút, pričom celková dĺžka závisí od veľkosti ošetrovanej oblasti.

Psy znášajú terapiu bez problémov, keďže je bezbolestná, neinvazívna, nevyžaduje sedáciu ani oholenie srsti a majiteľ môže byť celú dobu pri svojom psíkovi. Terapia nie je určená len pre psy, ale ja pre mačky a kone. U mačiek sa často využíva pri ošetrení zápalov v ústnej dutine – gingivitídach a stomatitídach.

Ak má Váš pes alebo mačka problémy s pohybovým aparátom, má natiahnutý sval, trpí bolesťami kĺbov či chrbtice, je po operácii alebo má na tele otvorenú ranu či iný kožný problém, vyskúšajte laserovú terapiu. Vo väčšine prípadov sú majitelia naozaj prekvapení, ako rýchlo a dobre to funguje! Niekedy to naozaj vyzerá ako zázrak?