OBOJOK ČI POSTROJ?

Home / ZDRAVIE / OBOJOK ČI POSTROJ?


Obojkov aj postrojov existuje naozaj veľké množstvo. Niekto vyberá podľa funkčnosti, niekto len na základe toho, či sa mu obojok páči a či sa psíkovi hodí 🙂
Poďme sa pozrieť aké typy obojkov a postrojov existujú a na čo sú určené.
Začnime s obojkami.

Môžu byt klasické, polosťahovacie a sťahovacie. Každý z nich môže byť široký, úzky, kožený, retiazkoví, nylonový, látkový atď… tých možností sú desiatky.
Aké sú výhody a nevýhody týchto obojkov? A na akú aktivitu ich potrebujete? To sú dôležité otázky, na ktoré si treba odpovedať pred kúpou, aby obojky plnili svoj cieľ, a nielen miesto v šuplíku 🙂
Klasický obojok na zapínanie cez pracku alebo sponu sa používa asi najčastejšie. Je to bežný obojok, ktorý sa dá využiť na venčenie aj na výcvik. Mal by byť primeranej šírky a zapnutý tak, aby sa tam zmestili Vaše dva prsty. To znamená, že psík by sa z neho nemal vyvliecť, ale ani by ho nemal príliš tlačiť. Ak máte psa s užšou hlavou, radšej použite polosťahovací obojok, aby Vám v krízovej situácii neostalo v ruke len vodítko s obojkom, bez psa 🙁
U mňa vyhráva „polosťahovák“, lebo ak je pes zapnutý na vôdzke mám ho pod kontrolou a ak je na voľno, obojok sa uvoľní a pes o ňom ani nevie.
Sťahovacie obojky vôbec neodporúčam používať. V určitých situáciách môžu spôsobiť vážne zranenia na krku a v najhoršom prípade dokonca aj smrť psa. Predstavte si, že Vám pes zabehne niekde v lese, obojkom sa zachytí o vyčnievajúci konár a v snahe vyslobodiť sa, bude obojok stále viac a viac zaťahovať… Takýto obojok môže naozaj spôsobiť uškrtenie psa, aj ak ho na takomto obojku uviažete (napr. pred obchodom…)
Možno Vám nejaký tréner bude tvrdiť, že je pri výcviku potrebné použiť škrtiaci obojok, ale s tým ja osobne nesúhlasím. Vždy sa nájde iná cesta. Škrtením psa nemôžete dosiahnuť nič dobré z pohľadu Vášho vzájomného vzťahu a naozaj psovi môžete fyzicky ublížiť. Na kynologických podujatiach sú takéto obojky zakázané.
Poznáme aj obojky bez zapínania, ako napríklad martingale obojoky. Používajú sa najmä u chrtov, navlečú sa cez hlavu a potom sa systémom cez spony dotiahnu tak, ako potrebujete.
A existujú obojky, z ktorých sa pes má vedieť vyvliecť. Sú na suchý zips alebo na gumu. Používajú ich najmä poľovné a záchranárske psy pri práci. Je dôležité, aby sa pes vedel vyslobodiť, ak sa niekde zachytí.

Výhody a nevýhody obojkov
Je pravda, že obojok ako taký, je pri výcviku omnoho efektívnejší ako postroj, pretože psa ovládate cez hlavu. Ale treba ho používať rozumne a s citom. Čím užší obojok, tým je potiahnutie pre psa nepríjemnejšie.
Obojky sa v určitých situáciách stávajú nebezpečnými, napríklad v prípade, že sme psíka nenaučili chodiť na prechádzke na voľnom vodítku. Vtedy psíka obojok neustále škrtí a tlačí, čo môže viesť k zdravotným problémom. Psy napriek tomu, že ich obojok škrtí neprestávajú ťahať, naopak, skúšajú ťahať ešte silnejšie a tým si ubližujú ešte viac..
Neustály tlak na krk spôsobuje zvýšenie vnútroočného tlaku, čo môže vyústiť až do slepoty. Taktiež môže dôjsť k poškodeniu štítnej žľazy a tým jej zníženej funkcii, tzv. hypotyreóze. Bolesť v oblasti krku spôsobená ťahaním na obojku, sa môže prejavovať napríklad aj neustálym olizovaním predných labiek.
Veľmi silné a prudké trhnutie psa za krk môže spôsobiť niečo ako Whiplash syndróm, popisovaný u ľudí. Ide o poškodenie svalov či stavcov v oblasti krčnej chrbtice, ku ktorému dôjde pri náraze auta. Tento ohyb je podobný ako keď sa Vám pes potiahne na vodítku a následne ho to prudko strhne naspäť. Pohyb hlavy sa podobá plesknutiu bičom, preto ten názov. Tento syndróm sa u ľudí prejavuje rôznymi bolesťami v oblasti krku a hlavy, závratmi, v horšom prípade vážnejším poškodením krčnej chrbtice. Aké následky to má u psov, môžeme len hádať…
Riešením nie je dať psa na postroj, ale naučiť ho chodiť vedľa Vás tak, ako sa sluší a patrí. Ak dáte psa na postroj, bude pravdepodobne ťahať ešte viac, veď na to sú postroje určené 🙂
Aj zmeny v správaní až agresivita psov môžu mať pôvod v bolesti ako takej. Či už je to bolesť spôsobená ťahaním a trhaním na obojku, po úraze, operácii alebo z dlhodobého preťažovania.
Predtým, ako sa rozhodnete pre ďalší obojok do zbierky, uistite sa prosím či bude nielen pekný, ale aj funkčný. A najmä, či je obojok pre psa bezpečný.

Výhody a nevýhody postrojov

Tiež ich je viacero typov a každý má svoju funkciu.
Základné typy sú – tvar Y (step in), tvar H – známy ako rímsky alebo univerzálny postroj a nórsky postroj.
Dobre padnúci postroj necháva voľné dýchacie cesty a neobmedzuje psa pri pohybe. Popruhy nesmú ísť až do podpazušia.
Nórsky postroj je najhoršou voľbou. Popruh ide vpredu cez hrudník , obopína ramená a tým ich obmedzuje v pohybe. Je úplne nevhodný na akýkoľvek šport so psom.

Postroj v tvare Y alebo step in. Z môjho pohľadu (fyzioterapeuta) to tiež nie je ideálna voľba. Zapínanie je medzi lopatkami, relatívne vpredu, sila sa nerozkladá na veľkú plochu. Výhodou je, že pes je v takomto postroji lepšie ovládateľný, ale pre psa, ktorý stále ťahá, nie je vhodný. Často krát idú popruhy tesne za prednými nohami, skĺznu do podpazušia, čo je pre psa nepohodlné a môže preto vytáčať predné labky dovnútra, aby ho popruhy netlačili.

Univerzálny postroj, tvar H – rozhodne najlepšia voľba pre psa. Nevýhodou je zlá ovládateľnosť psa. Na takomto postroji Vás bude pes ťahať najsilnejšie. Je vhodný na bežné použitie, ale aj na výcvik, ak potrebujete psa držať bez toho, aby sa škrtil. Ak ho však chcete odnaučiť ťahať na vodítku, nie je vhodný.

Krátky a dlhý postroj
Krátky postroj má zapínanie medzi lopatkami psa alebo v oblasti hrudnej chrbtice. Pes je v ňom lepšie ovládateľný, ale nie je určený vyslovene na ťahanie.
Je vhodný najmä na venčenie a na výlety 🙂

Dlhý postroj končí až na spodnej časti chrbtice a je určený vyslovene na ťahanie – či už na caniscross, bikejoring, skyjoring a pod. Pes sa vie lepšie zaprieť a ťah sa rozloží na väčšiu plochu. Ak sa venujete niektorému zo športov, kde je postroj nevyhnutnosťou, nechajte si poradiť a do postroja radšej zainvestujte. Zle padnúci či nevhodný postroj narobí veľké škody na pohybovom aparáte psa, ktoré už nemusíte vedieť zvrátiť.

Skúste si sami predstaviť aké by to bolo, keby ste behali v tesnom oblečení, alebo by sa Vám pri behu zarezávali do kože nejaké popruhy.. Nič príjemné, že? Tak prečo myslíte, že psovi to nevadí? Možno to pes nedá na sebe tak poznať, ale bolesť určite cíti.

Dobré rady na záver 🙂
Ak nechávate psa voľne behať s pripnutým stopovacím vodítkom, zapínajte ho na postroj, nikdy nie na obojok. Pre psa je dosť nepríjemné, ak na vodítko stále stúpa on alebo jeho psovod a bezdôvodne mu tak myká hlavou.
Pri doťahovaní obojku nezabudnite na pravidlo dvoch prstov.
Je dobré mať viacero obojkov či postrojov, podľa účelu. Je rozdiel či idete so psíkom na prechádzku okolo domu, na výlet do hôr alebo na tréning obrán.
Pravidelne kontrolujte srsť a kožu pod obojkom a postrojom, či tam nie sú odreniny alebo vytrhaná srsť.
Obojok či postroj by mal byť vždy vybavený známkou, na ktorej je meno psa a vaše telefónne číslo. Nikdy neviete, či sa psík niekde nezatúla alebo neutečie, ak sa niečoho zľakne. S kontaktnými údajmi sa určite rýchlejšie nájde cesta späť k majiteľovi. 🙂