PSÍKY NECHCÚ BYŤ TUČNÉ, CHCÚ BYŤ FIT!

Home / ZDRAVIE / PSÍKY NECHCÚ BYŤ TUČNÉ, CHCÚ BYŤ FIT!

Videli ste niekedy v prírode behať tučnú srnku alebo zajaca? Stavíme sa, že nie! A nie je to preto, že by vždy trpeli nedostatkom potravy. Jednoducho zvieratá prirodzene prijímajú toľko potravy, koľko potrebujú a v prípade nadbytku, si jedlo odložia na horšie časy.
Zvieratá asi podvedome vedia, že byť tučný, sa neoplatí. Nevládali by behať za korisťou, ani utiecť pred predátorom, určite by ich boleli kĺby a mali by problém s dýchaním. Je dosť možné, že by na to v prírode doplatili aj vlastným životom. To isté platí aj pre našich domácich miláčikov. Či už je reč o mačkách alebo psoch. Nadváha a obezita môžu viesť k rôznym zdravotným problémom, ktoré výrazne znižujú kvalitu ich života a skracujú ho. Všetci predsa chceme, aby sa naši miláčikovia mali dobre. A verte nám, tučný pes sa dobre nemá!

Čo nadváha a obezita spôsobuje?
Obezita u psov – tak ako aj u ľudí – so sebou prináša množstvo zdravotných problémov. Aké konkrétne, na to sme sa opýtali MVDr. Ivany Pappovej z veterinárnej ambulancie KNOW HAU z Bratislavy.
„Obezita je vážny a stále viac rozšírený problém v psej populácii. Nadbytok tuku negatívne ovplyvňuje zdravotný stav psa po viacerých stránkach. Zvýšená hmotnosť zaťažuje pohybový aparát, trpia kĺby, šľachy, zhoršujú sa ortopedické problémy. Obézni psi majú sťažené dýchanie, s čím súvisí aj neochota k pohybu. Nadmiera tuku zhoršuje toleranciu tela k vyšším teplotám prostredia, a preto tieto psíky trpia obzvlášť v letných mesiacoch. Medzi časté zdravotné komplikácie patrí aj rozvoj diabetes mellitus (cukrovky), nadmerné ukladanie tuku v pečeni a následne jej zhoršenú funkciu. Vysoká hmotnosť psa zaťažuje srdce a spolu so zhoršeným dýchaním sa tak z týchto psov stávajú rizikoví anesteziologickí pacienti. K obezite treba pristupovať ako k závažnému zdravotnému problému Vášho psa!“

Ako zistím, že má môj psík nadváhu?
Najjednoduchšie je to pohľadom a pohmatom. Čiže si psíka dobre obzriete a ohmatáte 🙂 . Rebrá by ste mu mali ľahko nahmatať, nemali by ale byť viditeľné. Pás nesmie splývať s líniou hrudníka ani pri pohľade z boku, ani z hora. Existujú aj rôzne obrázkové tabuľky, tzv. BSC (body condition score), podľa ktorých viete ohodnotiť kondíciu vášho psa. V prípade 5 bodovej škály je 3 ideálna hmotnosť, v prípade 9 bodovej je to 4-5.

Ako obezite a nadváhe predchádzať?
V prvom rade sa zameriame na stravu. Ide o to, koľko energie váš psík minie počas dňa. Nie je dôležité či kŕmite granulami alebo BARFom (surovou stravou). Dôležité je, aby bol príjem potravy adekvátny k jeho výdaju. Nedá sa vždy riadiť tabuľkami a výpočtami na obale krmiva, treba ho prispôsobiť individuálne. Strava musí byť kvalitná a vyvážená, s prihliadnutím na individuálne potreby Vášho psa. Aktívny pes, ktorý sa venuje športu, dostane viac potravy ako napríklad pes tej istej hmotnosti, ktorý je po kastrácii a nevenuje sa žiadnej fyzicky náročnej aktivite. Nezabudnite, že aj pamlsky sa rátajú do celkového denného príjmu, a preto by ste to mali zvážiť pri výpočte kŕmnej dávky.
V prípade zdravotných problémov podávajte krmivo na to určené – napríklad pre psy po kastrácii, s alergiami, pri problémoch s obličkami a pod. Ideálne, ak sa o tom poradíte s Vaším veterinárom. V prípade záujmu neváhajte kontaktovať naše obľúbené veterinárky z ambulancie KNOW HAU, radi Vám pomôžu 🙂 .

Ako zdravo znížiť hmotnosť psa?
Neodporúčame dramaticky znížiť dávku potravy. Je potrebné predovšetkým zvýšiť pohybovú aktivitu psa a zároveň ubrať z krmiva.

Prechádzky
Najjednoduchším riešením, ako zvýšiť fyzickú aktivitu psa, je predĺžiť každodenné prechádzky. Ďalšou možnosťou je začať sa venovať niektorému zo psích športov. Behanie so psom by bol asi najrýchlejší spôsob, ako míňať kalórie, avšak v prípade psov(rovnako ako aj ľudí) s nadváhou, je absolútne nevhodné! Je to príliš veľká záťaž na kardiovaskulárny systém aj pohybový aparát. Dochádza k preťaženiu a poškodeniu kĺbov, ktoré je nezvratné.
Plávanie
Je najvhodnejšou aktivitou v prípade, že je psík obézny, resp. má veľkú nadváhu. Plávanie v jazere, v rieke či v bazéne má množstvo výhod a nezaťažuje kĺby. Alternatívou v zimnom období je hydroterapeutická vaňa. Viac o výhodách plávania si môžete prečítať na našej stránke v článkuHydroterapia a plávanie .
Cvičenia na loptách
Rovnako sú vhodné aj balančné cvičenia na nestabilných podložkách, pretože sú šetrné ku kĺbom. Cvičenia psíka zabavia, unavia ho fyzicky a aj psychicky. A to aj napriek tomu, že nie sú náročné na prevedenie a zvládnu ho majitelia v pohodlí domova. Nezáleží, aké je vonku počasie, na loptách sa dá cvičiť vždy! 🙂 Týmto cvičeniam venujeme na našej stránke článok s názvom Prečo by mal pes cvičiť na fit lopte?
Ak preferujete aktivity, ktoré sa dajú robiť doma, vyskúšajte hersenwerk, hlavolamy pre psy, kongy a pod. Aj to je lepšie, ako len ležať na gauči :). Určite nájdete aktivitu, ktorá sa bude Vášmu psíkovi páčiť.

Nadváha a obezita nie sú len estetický problém. Je to ochorenie, ktoré znižuje kvalitu života psa a výrazne skracuje dĺžku jeho života.
Sme to predsa my ľudia, ktorí sme zodpovední za stravu a pohodlie našich psov. A je našou morálnou povinnosťou, aby sme sa o nich dobre starali a zabezpečili im dlhý a šťastný život 🙂 .