POZOR NA PREHRIATIE PSA!

Home / ZDRAVIE / POZOR NA PREHRIATIE PSA!

Keď je teplo nám ľudom, začneme sa viac potiť. Je to najefektívnejší spôsob, ako ochladiť náš organizmus. U psov, ale tento princíp nefunguje. Ich telo je pokryté srsťou a potia sa len cez vankúšiky na labkách. Keď sa zohreje organizmus psa, dochádza k rozšíreniu ciev a odvádzaniu tepla z jadra na povrch ich tela, odkiaľ sa vyparuje. Najúčinnejší spôsob chladenia je však vyparovanie cez tlamu. Tvorí sa im veľké množstvo slín, zrýchli sa im dýchanie, a tým odvádzajú tepla z tela von.

AKO ZABRÁNIŤ PREHRIATU PSA?
Kľúčovú úlohu tu zohráva pitný režim. Pes by mal prijímať dostatok tekutín aj v období, keď sa teploty nešplhajú k 30°C. Za normálnych okolností potrebuje pes cca 30-40 ml na kilogram hmotnosti. V letných mesiacoch, by mal pes vypiť minimálne 50 ml vody na kilogram hmotnosti. To znamená, že 20 kg pes môže pokojne vypiť liter vody denne! Je oveľa efektívnejšie zavodniť organizmus psa ešte predtým, ako sa prehreje. Ak sa pes prehreje alebo je po záťaži, vypije omnoho viac vody, ako potrebuje, pretože sa ňou snaží ochladiť, nielen sa z nej napiť.
Množstvo prijatých tekutín však závisí od viacerých faktorov – od ročného obdobia, miery záťaže, druhu stravy akú prijíma a pod.
Okrem pitného režimu, dávame pozor, aby pes nebol zbytočne vystavený priamemu slnečnému žiareniu, aby sa vyhýbal rozpáleným chodníkom a plochám. Aktivity so psom si plánujeme buď na skoré ranné hodiny alebo až na večer. A nikdy nenechávame psa v zavretom aute!!!

RIZIKOVÉ SKUPINY PSOV
– brachycefalické plemená ako sú buldogy, boxery a pod.
– psy čiernej farby a s dlhou srsťou
– feny vo vysokom štádiu kotnosti
– psy s kardiovaskulárnymi ochoreniami, obézne psy,
– malé psy, ktoré sú nízko nad rozpálenými povrchmi, šteniatka alebo naopak staré psy
– športujúce psy vo výkone

AKO VYZERÁ PREHRIATY PES?
– leží, nesnaží sa o žiadnu fyzickú aktivitu
– zrýchlene dýcha
– tvorí sa mu veľké množstvo slín, okolo papule môže mať aj penu
– reaguje neobvykle – je nervózny, odmieta potravu, hru, nereaguje na povely
– zreničky má rozšírené a jazyk je výrazne červený

KEDY VOLAŤ VETERINÁRA?
Ak dôjde až k tomu, že je pes malátny, má problémy s koordináciou alebo je dokonca neschopný pohybu, treba okamžite začať s chladením a vyhľadať veterinára! Rovnako aj v prípade, že je veľmi zadýchaný až kašle, má zvýšenú teplotu, zvracia alebo má hnačku. Normálna teplota psa nameraná v konečníku je do 39°C. Pokiaľ sa teplota zvýši až na 41°C môže dôjsť k poškodeniu mozgu a zlyhaniu životne dôležitých orgánov. Ak pes upadne do bezvedomia, okamžite volajte veterinárneho lekára!

AKO SPRÁVNE CHLADIŤ PSA?
V prvom rade, sa musíme vyhnúť ŠOKOVÉMU CHLADENIU! Nikdy nechladíme psa nárazovo. Ak sme pri vode, nehádžeme psa do vody! V teple sa cievy rozširujú a v prípade náhleho ochladenia sa cievy prudko stiahnu, teplo akoby zostane uzavreté vo vnútri, a srdce pracuje omnoho intenzívnejšie. Hrozí kolaps!
Niekoľko pravidiel, ktorými by ste sa mali riadiť pri ochladzovaní:
– vždy chladíme len labky, brucho, hrudník, papuľu a hlavu
– veľké svalové skupiny hrudných a panvových končatín ani chrbát chladiť nemusíme (zníži sa ich prekrvenie, zhorší sa vyplavovanie odpadových látok metabolizmu a sú preto náchylnejšie k stuhnutiu a kŕčom)
– ak ste pri vode – nechajte psa najskôr vojsť do vody len po brucho, prípadne ho nechajte ležať v plytkej vode
– až po pár minútach mu dovoľte vojsť do hlbšej vody
– chladenie musí byť vždy postupné – čím dlhšie bol pes vystavený zvýšenej teplote, tým dlhšie trvá ochladzovanie!

PROSTREDIE v akom sa pes pohybuje a chladí je taktiež rovnako dôležité. Vo vlhkom prostredí nedochádza k ochladeniu organizmu, pretože prirodzené mechanizmy chladenia v takomto prostredí nefungujú. Ak necháte psa po kúpaní mokrého a naložíte ho do auta, prípadne do prepravky, neochladí sa, pretože voda sa nebude odparovať. A tiež riskujete vytvorenie tzv. “hot-spotov”. Z toho dôvodu treba na ochladenie využívať tienisté otvorené miesta, kde prúdi vzduch. Klietka je oveľa vhodnejšia ako napríklad látková či plastová prepravka. Dôležitý je aj stav srsti psa – mala by byť vyčesaná a vzdušná, aby umožnila prúdenie vzduchu. Počas jazdy v aute dajte prednosť otvoreným oknám pred klimatizáciou.

V dnešnej dobe existujú rôzne pomôcky, ktoré môžete využiť počas dňa v rámci prevencie. Fungujú na rôznych princípoch, ale účel je rovnaký – zabrániť prehriatiu psa.
Chladiace podložky – niektoré treba pred použitím ochladiť, iné začnú chladiť v momente, keď si na ňu pes ľahne. Výhodou je, že pes chladí partie, ktoré je potrebné – brucho, hrudník a labky, a nemôžu sa vytvoriť zapareniny. Pes ale musí mať možnosť podložku opustiť.
Chladiace obleky, postroje a vesty fungujú na princípe vyparovania. U psov s dlhou srsťou nie je tento spôsob veľmi efektívny a hrozí vznik zaparenín. U psov vo výkone nie je vhodné chladiť veľké svalové skupiny pred, ani po výkone!
Antisolárne obleky sú výborné pre krátkosrsté plemená a pre tmavých psov. Fungujú na princípe odrazu slnečného žiarenia a nenesú so sebou žiadne riziká.

Prevencia prehriatia je najdôležitejšia, preto dbajte na dodržiavanie pitného režimu, sledujte správanie svojho psa a nevystavujte ho priamemu slnečnému žiareniu, ak to nieje nevyhnutné. Psy zvládajú vysoké teploty horšie ako chlad, a preto ich nenechajte trpieť! Pomôžte im, aby leto prežili čo najpríjemnejšie!

Mgr. Nina Koleničová
DOGfit terapeut