CVIČENIE V OBDOBÍ REKONVALESCENCIE

Home / ZDRAVIE / CVIČENIE V OBDOBÍ REKONVALESCENCIE

Dĺžka rekonvalescencie po úraze, po operácii či inom poškodení pohybového aparátu je vždy individuálna a záleží najmä od rozsahu poškodenia a spôsobe riešenia.
Po úraze aj po operácii nasleduje obdobie kľudového režimu, neskôr je nevyhnutné začať s rehabilitáciou.
V rámci fyzioterapie využívame množstvo terapii a pohybových aktivít, ktorými sa dá liečba urýchliť a skrátiť čas rekonvalescencie na minimum.
Pasívne a aktívne asistované cvičenia
Pasívne cvičenia využívame v prípade, že psík nedokáže vykonať pohyb vlastnou silou. Vďaka týmto cvičeniam vieme udržať plný rozsah pohybu v kĺbe a predchádzať tak skráteniu svalov a šliach. Pri aktívnych asistovaných cvičeniach je svalová sila pacienta lepšia, pri pohybe mu pomáhame len čiastočne.
Aktívne a aktívne cvičenia s odporom
Pri aktívnych pohyboch vykonáva pohyb samotný pacient. V prípade, že potrebujeme svalovú silu zvýšiť, využijeme odpor. Cvičenia zlepšujú najmä svalovú silu, budujú svalovú hmotu a kondíciu.
Strečing
Strečing je dôležitou súčasťou každého tréningu. Môže byť aktívny aj pasívny – buď ho robí samotný pacient alebo ho vykonáva jeho majiteľ pasívnymi pohybmi. Má najmä preventívny charakter a je súčasťou regenerácie. V priebehu rekonvalescencie udržiava pohyblivosť kĺbov a zabraňuje vzniku svalových kontraktúr.
Balančné cvičenia na nestabilných podložkách
Cvičenia na nestabilných podložkách zlepšujú svalovú silu, budujú svalovú hmotu a kondíciu. Aktivujú sa svaly hlbokého stabilizačného systému, ktoré sú často krát oslabené aj u zdravých psov. Tieto aktivity zaraďujeme až v neskoršom štádiu rekonvalescencie, keď je na to pes fyzicky pripravený. Sú náročné aj na koordináciu a kondíciu, preto sú aj súčasťou prípravy na záťaž a na šport.
Manuálne techniky
Jemné manuálne techniky ako mobilizácie, mäkké techniky či trakcie, sú neoddeliteľnou súčasťou fyzioterapie. Znižujú napätie svalov alebo naopak podporujú tonus ochabnutého svalstva, uvoľňujú fascie a zablokované segmenty a celkovo prispievajú k správnej funkcii pohybového aparátu. Tieto techniky vieme využiť už počas kľudového režimu po úraze či po operácii.
Hydroterapia a plávanie
Pohyb vo vode je ideálny najmä pre pacientov, ktorí sa opäť učia chodiť alebo majú výrazné poškodenie kĺbov a chrupaviek. Terapia je vhodná najmä pre neurologických a ortopedických pacientov. Chôdza na pohyblivom páse vo vodnom prostredí zabezpečí odľahčenie poškodeného kĺbu a zároveň buduje svalovú hmotu. Pacienti s ťažkou artrózou dokážu vo vodnom prostredí prirodzeným spôsobom rozcvičiť stuhnuté kĺby, zlepšiť svalovú silu a získať stratenú kondíciu.
Pre zdravé psy je to výborná forma prevencie a zároveň príprava do záťaže a športu.
Fyzikálna terapia
V ľudskej fyzioterapii sa rôzne formy fyzikálnych procedúr využívajú veľmi často. Samotné fyzikálne procedúry však nestačia, ide len o podpornú terapiu. Patrí sem elektroliečba, magnetoterapia, liečba ultrazvukom, laser, termoterapia – liečba teplom alebo chladom a iné. Spoločným menovateľom je zlepšenie prekrvenia poškodených tkanív a urýchlenie hojenia. Pôsobia proti zápalu, bolesti, opuchu a pod.

Liečebný režim vždy určuje veterinárny lekár, fyzioterapeut sa riadi jeho pokynmi. Fyzioterapia spočíva v správnej kombinácii rôznych techník a pohybových aktivít, ktoré nám pomáhajú dosiahnuť obnovu funkcie poškodených štruktúr. Cieľom je dosiahnuť čo najlepší výsledok, v čo najkratšom možnom čase, a pripraviť psa na bežnú alebo športovú záťaž.

Mgr. Nina Koleničová
DOGfit terapeut