KAŽDODENNÉ AKTIVITY, KTORÉ MÔŽU PSOVI UBLÍŽIŤ

Home / ZDRAVIE / KAŽDODENNÉ AKTIVITY, KTORÉ MÔŽU PSOVI UBLÍŽIŤ

Aj napriek tomu, že váš psík prežije väčšinu času svojho života v maximálnom pohodlí vášho domova, môže si poškodiť pohybový aparát. Ako je to možné?
Každodenný pohyb po klzkom povrchu plávajúcej podlahy či dlažbe, behanie a skákanie v rámci hry na takomto povrchu, zoskoky zo sedačky alebo z auta, zlá manipulácia pri dvíhaní psa či obliekaní do kabátikov na venčenie, utieranie labiek po kúpaní a pod. To všetko sú aktivity, ktoré môžu viesť k akútnym úrazom, alebo k poškodeniu kĺbov, svalov a iných mäkkých štruktúr.

DOMÁCE PROSTREDIE

Pre malé plemená sú najhoršie práve zoskoky na šmykľavú podlahu, kedy sa končatiny dostavajú do neprirodzených polôh. Labky sa im šmýkajú, rozchádzajú do strán, čím dochádza k poškodzovaniu kĺbov, šliach a svalov. A tiež sú to pre nich prudké nárazy, preťažujúce krčnú a hrudnú chrbticu. Kedže sú tieto pohyby opakované, aj niekoľkokrát denne, čo znamená stovky opakovaní ročne, z dlhodobého hľadiska psíkom naozaj ubližujú.
Pomôžte psíkom tak, že im k posteli či sedačke dáte pomocný schodík pre pohodlnejší prístup. To isté platí aj pri častých zoskokoch pri vystupovaní z auta. Najmä ak ide o vyššie vozidlo a menšieho psa. Na to sú určené jednoduché rampy, ktoré pomôžu nielen malým, ale aj starším psom. Pás koberca, po ktorom by sa psík pohyboval v byte pri prechode cez miestnosti, taktiež výrazne pomôže.
Aj taká banálna vec, ako obliekanie psa do kabátika, môže mať negatívny následok. Ľudia často krát obliekajú psy nešetrne, lebo sa ponáhľajú alebo psy nespolupracujú. Labky im vytáčajú do nefyziologických polôh, v horšom prípade môže dôjsť k vykĺbeniu končatiny. So psom je potrebné manipulovať šetrne vždy, za každých okolností!

SCHODY

Pri veľkých plemenách je problémom chôdza do a zo schodov. V období rastu by žiadne šteňa nemalo chodiť po schodoch, aby nedošlo k poškodeniu kĺbov končatín a chrbtice. U psov veľkých plemien, a plemien s dlhým chrbtom – jazvečík či baset – sa vôbec neodporúča každodenná chôdza po schodoch. Veľkým plemenám je tiež vhodné dávať misky na jedlo a vodu do vyšších polôh, aby nejedli v neprimeranom predklone.
Treba si uvedomiť aj to, že jedného dňa bude každý psík starý, bude mať vo všeobecnosti problém s pohybom – rovnako ako aj ľudia – a nebude možné, aby zvládol schody bez pomoci. Na to treba myslieť už pri výbere plemena – dokážem pomôcť svojmu psíkovi, ak bývam na vyššom podlaží a v dome nie je výťah?

OBOJOK vs. POSTROJ

Obojok a vôdzku používa každodenne väčšina majiteľov psov. Pri niektorých aktivitách je obojok vhodný, ale takisto môže psovi ublížiť, ak sa nepoužíva správne. Napríklad pri výcviku sa používa často krát sťahovací obojok, pre lepšiu ovládateľnosť zvieraťa. Pokiaľ však majiteľ psa neustále na obojku ťahá či koriguje, a robí to prudkými trhavými pohybmi, môže mu poškodiť nielen priedušnicu, na ktorú je vyvíjaný veľký tlak, ale aj krčnú chrbticu. Pri prudkom strhnutí psa pri behu alebo vyťahovaní do výšky, dochádza k mechanickému posunu a rotácii krčných stavcov, poškodeniu väzov či chrupaviek. Pokiaľ psík nevie chodiť na vôdzke bez toho, že ho musíte korigovať, zvolte radšej dobre padnúci postroj, kde je tlak rovnomerne rozložený na väčšiu plochu. Pri športoch, kde je používanie postroja nevyhnutné – mushing, weigt pulling a pod. – je treba vybrať naozaj vhodný postroj podľa aktivity, ktorý nikde psa netlačí a nespôsobuje odreniny.

DIEŤA A PES

Ak máte v rodine dieťa, treba mu vysvetliť, že psík je živý tvor a nie hračka, a ukázať mu, ako so psom správne zaobchádzať. Deti zvyknú dvíhať psov do výšky za predné labky, a pri pokladaní na zem ich môžu púšťať z príliš veľkej výšky, pri čom si pes môže poraniť chrbticu či hlavu.
Deti by nikdy nemali zostávať so psom bez dozoru! Pri nešetrnom zaobchádzaní sa môže stať, že psovi spôsobia bolesť alebo ho vyľakajú. Prirodzenou reakciou psa na bolesť je útok. Situácia sa končí nespravodlivým trestom pre psa, a psychickou či fyzickou traumou pre dieťa.

Každá aktivita a manipulácia so psom, môže byť prospešná alebo naopak môže psovi ublížiť. Psy určite znesú väčšiu záťaž na organizmus ako ľudia, a nedajú najavo bolesť tak často ako my. Neznamená to ale, že vydržia všetko, a že nemôžu mať podobné zdravotné problémy. Psíkov treba udržiavať v kondícii správnou výživou, dostatkom pohybu a šetrným a ohľaduplným zaobchádzaním v každodenných aktivitách. Myslite na to neustále, nech sa im s vami žije čo najlepšie!

Mgr. Nina Koleničová
DOGfit terapeut