PREČO BY MAL PES CVIČIŤ NA FIT LOPTE?

Home / ZDRAVIE / PREČO BY MAL PES CVIČIŤ NA FIT LOPTE?

Cvičenia na nestabilných – balančných – podložkách sú výborným prostriedkom, ako pripraviť našich švtornohých športovcov na výkon. V ľudskom svete sú balančné cvičenia neoddeliteľnou súčasťou prípravy snáď každého vrcholového športovca. Využite ich aj vy vo svoj prospech, a zlepšite športový výkon svojho psa!
Pre psov je cvičenie na loptách zábava, a preto je vhodné aj pre „nešportové typy“ ako príjemné spestrenie života. Pes potrápi nielen svoje svaly, ale aj svoju hlavu. Počas balancovania sa zvyšuje fyzická kondícia psa, jeho obratnosť, dochádza k intenzívnemu posilňovaniu svalstva trupu a končatín a tiež k zlepšeniu koncentrácie.

Balančné pomôcky sú skvelým prostriedkom, ako spevniť svaly hlbokého stabilizačného systému. Hlboko uložené svaly, ktoré udržujú telo vzpriamené u človeka, sú rovnako dôležité aj pre psov. Pokiaľ tieto svaly nie sú dostatočne silné, dochádza k preťažovaniu chrbtice. Oslabí sa aj stred tela – tzv. CORE – a telo si vytvára kompenzačné mechanizmy. Tie spôsobujú preťažovanie ostatných štruktúr pohybového aparátu a následne bolesť.

Svaly hlbokého stabilizačného systému, sú svaly uložené v hĺbke, nespevníte ich v posilňovni na strojoch – na to potrebujete špeciálne cvičenia na balančných podložkách (lopty, BOSU, “buráky”, “čočky”, balanceboardy a pod.)
Každý ľudský športovec, ktorý balančné cvičenia pozná vie, aké je takéto cvičenie náročné. A to aj napriek tomu, že vyzerá jednoducho 🙂

Vďaka stabilizačno – balančným cvičeniam dokážeme u psov udržať svalovú hmotu v období tréningového kľudu, a tiež urýchliť rekonvalescenciu po úrazoch a operáciach. Preto ich využívame v rámci rehabilitácie, ale najmä ako prevenciu úrazov a zranení pohybového aparátu.

Výhody stabilizačno – balančných cvičení:

– Posilnenie svalstva hlbokého stabilizačného systému
– Rovnomerné budovanie svalstva trupu a končatín
– Zvyšovanie svalovej sily
– Zvyšovanie fyzickej kondície
– Zlepšenie motorických schopností
– Zlepšenie koordinácie a koncentrácie
Prevencia úrazov a zranení
– Urýchlenie rekonvalescencie po úrazoch či operáciach
– Budovanie dôvery a vzájomného vzťahu psa a jeho majiteľa

Pre psíkov nešportovcov je to zábavná forma cvičenia, ktorú považujú za hru. Netreba im dávať povely, stačí ak majú motiváciu /pamlsky, hračku/ a precvičia svoje telo dobrovoľne!
Pre psích športovcov je to cielená príprava na záťaž, a zároveň spestrenie klasického tréningu.

Mgr. Nina Koleničová
DOGfit terapeut